Sikre perioder kan bare brukes om du har regelmessig syklus

Sist endret: 08.03.2019
Når blir graviditetstesten positiv? Hvorfor finnes det ikke et svar på internett som gjelder for alle? Hva er sikre perioder? Hvordan finner man ut når i syklusen eggløsningen er? Når skal angrepillen tas?

Sikre og usikre dager i syklusen

Dersom du ikke benytter prevensjon er det mulig å bli gravid om du har ubeskyttet samleie i perioden 5 dager eller mindre før eggløsningen, til og med ett døgn (24 timer) etter eggløsningen. Men når er eggløsningen? Eggløsningen er 14 dager før neste menstruasjon, uavhengig av hvor lang eller kort menstruasjonssyklusen er.

Menstruasjon er utblødning av slimhinnen inne i livmoren på grunn av at egget ikke ble befruktet. Om egget befruktes derimot sender det ut signaler som hindrer at den næringsgivende livmorslimhinnen blør ut som en menstruasjon.

De fleste har en syklus som varer i 28 dager. Det betyr dag 1-13 før eggløsningen, eggløsning på dag 14 og dag 15-28 utgjør resten av syklusen. De som har lenger syklus forlenger perioden før eggløsningen, mens de som har kortere syklus forkorter perioden før eggløsningen. Det er altså alltid 14 dager mellom eggløsningen og neste menstruasjon.

Den første dagen du ser menstruasjonsblødning kalles for dag 1 i syklusen. Eggløsningen er på dag 14 for en med 28 dagers syklus, mens den kan falle på for eksempel dag 7 hos en med kortere syklus (21 dagers syklus) og for eksempel på dag 21 hos en som har lenger syklus (35 dagers syklus). For alle gjelder det derimot at det alltid er 14 dager fra eggløsningen og frem til neste menstruasjon.

Kvinner med svært korte sykluser har ikke mange dagene å ha ubeskyttet samleie på i tiden før eggløsningen. Dersom vi tar utgangspunkt i figuren med 21-dagers syklus og vet at sædcellene kan leve i fem døgn i kvinnen så ser vi at hun må ha samleie under menstruasjonen for å være trygg. Etter eggløsningen har de like mange "sikre" dager som alle andre, men husk å unngå dagen etter eggløsningen for da lever egget fortsatt.

Kvinner med lang syklus har lengre "sikker" periode. Kvinner med gjennomsnittsyklus ligger midt i mellom. Husk bare at det å benytte seg av "sikre" peridoer er noe av det usikreste vi har av prevensjonsmetoder og bør ikke benyttes dersom graviditet er uønsket.

Den som har uregelmessig syklus vet aldri med sikkerhet hvilken dag eggløsningen faller på og kan ikke dra nytte av denne prevensjonsformen. Til informasjon har også de med uregelmessig syklus 14 dager mellom eggløsning og neste menstruasjonsstart som alle andre.

LES OGSÅ: Uregelmessig menstruasjon. Hva betyr det om menstruasjonen har forandret seg?

Artikkelen fortsetter etter annonsen

Hvordan finne ut når din egen eggløsning er

Du kan grovt bekrefte eggløsningen ved hjelp av tegn som lett blødning, lette smerter eller ut i fra slimet fra skjeden. Dette er selvsagt usikre metoder for å unngå graviditet, fordi det er for sent å angre nylige samleier den dagen du merker f eks endret slimkonsistens. Tegnene brukes først og fremst for å lære ditt eget eggløsningstidspunkt å kjenne, for å kunne oppnå graviditet. Når du lærer disse tegnene kan du med nokså stor nøyaktighet si når eggløsningsdagen er.

Når du tror du har funnet eggløsningsdagen så tell deg tilbake til hvor mange dager det var siden første blødningsdagen din. La oss si du telte 13 dager. Neste gang du kommer til første blødningsdag kan du forvente eggløsning om 13 dager. Da vet du at du kan starte samleier fem dager, eller sikrere, tre dager før dette om du ønsker å oppnå graviditet, eller unngå samleiene denne perioden om du ikke ønsker å oppnå graviditet, men dette er altså en svært utrygg prevensjonsmetode.

Har du ubeskyttet samleie helt frem til slimet blir seigt eller de andre tegnene oppstår betyr det at du har hatt samleie i den befruktningsdyktige perioden og kan vurdere angrepille om dette er et alternativ.

Kalender 1 Har du samme antall dager mellom hver menstruasjon har du regelmessig syklus. Uansett hvor lang eller kort syklus du har så er eggløsningen 14 dager før neste menstruasjonsoppstart. Har du ikke regelmessig syklus kan du ikke benytte deg av "sikre" peridoer. Om det har store negative konsekvenser å bli gravid bør du heller ikke benytte denne metoden. Den er tross alt den mest usikre prevensjonsmetoden nest etter å hoppe av i svingen.

Kalenderen kunne tilhørt en kvinne med eggløsning på den 4. i måneden. Hun har farget eggløsningsdagen og hun har krysset over dagene hun ikke må ha samleie på ubeskyttet. Man kan også benytte dette systemet motsatt. Dersom en ønsker å bli gravid er dette dagene man skal holde av til ubeskyttet sex.


Sikre perioder er en usikker prevensjonsmetode, spesielt for de med uregelmessig syklus

Har du uregelmessig menstruasjon varierer eggløsningstidspunktet. Ene måneden faller eggløsningsdagen på dag 11, en annen måned på dag 15 osv.  Det finnes derimot tester å få kjøpt på apoteket som kan benyttes for å finne eggløsningstidspunktet og kan benyttes enten man har regelmessig eller uregelmessig syklus. Når testen slår ut er du allerede i eggløsning. Da har du bare dagen idag og i morgen (egget lever ett døgn) å bli gravid på. Dersom du hadde samleie inntil de 3 (-5) siste dagene vil sædcellene fortsatt være i live og kan befrukte egget.

Jeg tror jeg har regnet feil og hadde samleie tre dager før eggløsning

Samleie inntil ihvertfall tre dager før eggløsningen kan føre til graviditet. Kanskje til og med så mange som fem dager før. Ønsker du ikke å bli gravid kan du enten sette inn en spiral hos legen din innen syv dager etter det ubeskyttede samleiet eller du kan benytte angrepillene Norlevo eller Postinor innen fem dager, helst før. Har det gått lenger tid enn fem dager har angrepiller ingen effekt og skal ikke tas.  Å ta angrepille er ikke ment som en prevensjonsmetode, men en nødhandling. Dersom det viser seg at du ofte må ty til nødprevensjon må du vurdere å starte opp med en fast prevensjonsform i stedet. 

Jo tidligere du tar angrepillen, desto sikrere er den. Helst bør den tas innen 12 timer, men den kan enkelte ganger være effektiv så lenge den tas innen fem dager etter samleiet. Metoden er derimot aldri hundre prosent sikker. For å få tak i angrepillen reiser du på apoteket og spør etter den. Du behøver ikke innom noen lege for å få resept først.

Hvor tidlig blir graviditetstesten positiv?

Det avhenger noe av hvilken test du kjøper, men de fleste kan påvise graviditet 9-14 dager etter befruktningen. Regner du 10 dager etter befruktningen så er nok dette tallet de fleste produsenter lover om testen sin.

Befruktningen skjer når sædcellen møter eggcellen som ikke nødvendigvis er den samme dagen du hadde samleiet. Samleiet kan du ha hatt flere dager før befruktningen (sædcellene kan overleve fem dager inne i skjeden og egget kan også overleve ett døgn etter eggløsningen). Eggløsningen, og derfor befruktningen kan altså skje så lenge som fem dager etter samleiet.

Produsentene lover testene skal bli positive fra 9 (-14) dager etter befruktningen. Har du samleie på eggløsningsdagen og blir befruktet av dette samleiet kan testen bli positiv tidligst ni dager etter samleiet siden befruktningen og samleiet faller på samme dag. Var samleiet fem dager før eggløsningen må du legge til fem dager før befruktningen kan skje, som blir fjorten dager. Kjenner du eggløsningsdagen din er det normalt å telle denne som befruktningsdatoen, selv om det kan ta ett døgn før egget befruktes (eggets levetid). Men husk å sjekke om testen lover sikkert resultat etter 9 dager eller om det tar lenger tid.

Dersom du ikke har veldig dårlig tid kan du vente og se om du får menstruasjon eller ikke. Dersom du har regelmessig menstruasjon vet du sannsynligvis hvilken dag menstruasjonen kommer på. Testen skal vise riktig resultat innen utløpet av dagen etter uteblitt menstruasjon. Skulle du hatt menstruasjon på f eks onsdag skal testen vise et resultat du kan stole på innen torsdagen er over. Når du tar prevensjonstest mer enn 14 dager etter eggløsningsdagen spiller det ingen rolle hvilken test du tar da de alle skal ha slått ut til da.

Samleier mer enn fem dager før eller fra og med to dager etter eggløsningen fører ikke til graviditet.

 • For den som kjenner din eggløsningsdag: Det tidligste testene kan slå ut er 9 dager etter eggløsningsdagen siden eggløsningsdagen er det tidligste man kan bli befruktet. Dersom egget ikke blir befruktet før dagen etter eggløsningen (egget kan overleve i ett døgn)  tar det 10 dager fra eggløsningen før du kan stole på testen. Du kan ikke vite om egget ble befruktet på eggløsningsdagen eller dagen etter, derfor kan du ikke stole på at testen er negativ (ikke gravid) før det har gått 10 dager etter eggløsningen. Derfor er det at de beste testene reklamerer med at du kan stole på resuktatet nr det har gått 10 dager etter eggløsningen (selv om det er mulig allerede etter 9 dager, men da må du befruktes på eggløsningsdagen).

 • For deg som beregner i forhold til uteblitt menstruasjon: Du kan stole på testen innen utløpet av dagen etter du skulle hatt menstruasjon. Siden det for alle tar 14 dager fra eggløsning til menstruasjon så vil alle testene kunne stoles på til da.
 • For den som beregner etter samleietidspunktet: Her ender man ofte opp med å måtte ta flere tester, fordi når man ikke vet eggløsningsdagen så er det ikke mulig å vite hvilken dag som blir befruktningsdagen heller (det er jo eggløsningsdagen som regnes som befruktningsdagen) og det er også vanskelig å vite når menstruasjonen skulle vært. Testene reklamerer med at de kan vise riktig resultat så og så lenge etter befruktingsdagen (eggløsningen). Det er derfor ikke mulig å gi et sikkert svar på når testen slår ut om du ikke vet når denne dagen er. I teorien blir det da slik:
  Har du samleie fem dager før befruktningen (eggløsningen) slår testen ut 14 dager etter samleiet. Ved samleie 4 dager før eggløsningen slår testen ut 13 dager etter samleiet om du ble befruktet. Hvis 3 dager før så 12 dager etter samleiet, og så videre. Hvis samleiet er på eggløsningsdagen og du dessuten blir befruktet denne dagen slår testen ut etter 9 dager, men hvis du ikke befruktes før dagen etter tar det 10 dager. Senere enn 14 dager etter (siste) samleiet er det ikke nødvendig å ta flere tester siden en da ikke kan ha blitt gravid (dette gjelder tester som slår ut etter 9 dager).

For sent ute med nødprevensjon?

Er du for sent ute til å ta både angrepille, ekstra p-pille eller sette inn spiral må du gjøre deg opp en formening om du ønsker å gå videre med graviditeten eller avslutte den (abortere). Abort må finne sted senest innen utgangen av tolvte svangerskapsuke. Bestemmer du deg før det har gått ni uker kan du velge medisinsk abort ved at du tar piller hjemme og kommer tilbake til sykehuset et par dager etter hvor du får en stikkpille som setter i gang sammentrekninger i livmoren og utstøting av svangerskapet. Etter niende uke kan aborten kun foretas kirurgisk. Vi skal legge til at sykehuset ikke benytter kalenderen, men fosterets ultralydbestemte alder når de skal beslutte om de er innenfor ni eller tolv uker.

Abort er en vanskelig beslutning å ta og bør finne sted mellom den gravide og barnefaren. Eventuelt bør en også vurdere å involvere voksen/erfaren person, fastlegen eller ungdomshelsestasjon for å få noen til å drøfte alle aspektene med slik at beslutningen blir mulig å ta. Amathea er en stiftelse som kan bidra med mye god hjelp og informasjon om støtteordninger.

LES OGSÅ: Dette gjør du når du glemmer P-pillenLurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Hvorfor spørre legen?

 • Slipper å møte
 • Slipper å ta fri fra jobb
 • Kan spørre om alt
 • Billig
 • Skriftlig svar
 • Et godt supplement
 • Grundigere svar

  SPØRRE LEGEN NÅ?

Relaterte artikler

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon