Skabb

Sist endret: 06.11.2015
Skabb er ikke forbundet med urenslighet, men smitter gjennom flere former for tett kontakt. Seksuell kontakt er bare én av smittemåtene. Veldig mange som har blitt diagnostisert med skabb har erfart å få utsatt diagnosen noe på grunn av at fastlegen trodde det var et eksem og ga kortison, men kortison hjelper ikke.


Skabb fotolia 56830671 xs

Hva er skabb?

Skabben er en midd, et lite insekt i familie med blant annet flåtten og husstøvmidden (bildet) og måler kun 0,3 mm i størrelse. Den kan såvidt ses med det blotte øyet.

Smittemåte

Det er ikke nok å komme hurtig nær en med skabb. Skabben trenger litt tid på å krype, gnis eller "ramle" over på den andre personen, derfor er tett kroppskontakt som samleie eller det å bo under samme tak vanlige smittemåter. Ligger man i sengen til en med skabb kan det smitte. Skabben lever i fire dager utenfor huden. Man tror den kan smitte i sofaen også, men et vanlig raskt håndtrykk skal ikke smitte og i motsetning til hva man lenge har trodd har det ikke med dårlig hygiene å gjøre.

Diagnose

 • Symptomer (se nedenfor).
 • I enden av den 2-10 mm lange hvitlige (luftpåvirket, død hud) skabbgangen ses en liten, sort prikk. Det er den lille skabbmiddhunnen i full fart med å legge egg, 2-3 stk per dag. Den lille skabben kan hentes ut med en sprøytenål som den vil klamre segfast til. Den kan inspseres under mikroskopet. Både egg og avføring kan også skrapes vekk fra skabbgangen. Det er i gjennomsnitt 10-12 gravide hunner per smittet person. Det er ikke ledd i behandlingen å åpne alle ganger og skrape av midden.

Symptomer

Huden reagerer allergisk, dvs med kløe mot død skabb. Ved første gangs smitte, dvs om immunsystemet til personen aldri før har sett en skabb så kommer kløen først etter 4-6 uker, men ved neste gangs smitte vil immunsystemet gjenkjenne skabben umiddelbart og mange hukommelsesceller ligger klare til å starte den allergiske reaksjonen og det vil klø umiddelbart.

Selv om skabben foretrekker fuktige bøyeflater på kroppen forklarer pasientene ofte at det klør over hele kroppen og spesielt på natten. Det klør mest der skabben befinner seg, men siden immunsystemet generelt er aktivert og blir "sladret" til samme hvor det befinner seg så skjer det allergiske reaksjoner de fleste andre steder på kroppen også; både kløe og synlige hudreaksjoner, unntatt hode og nakke.

Kløen er intens og det hjelper ikke mye med kortison. Siden det både føles ut som og kan se ut som et tidlig eksemstadium er det mange som blir gitt kortisonsalve først, "for å se hvordan det går". Kløende utslett i huden gis gjerne kortison forsøksvis, spesielt dersom pasienten kommer tidlig til fastlegen. Jo lenger tid det går, desto enklere kan det være å stille diagnosen fordi gangene som hunnmidden graver i huden kommer da til syne. Spesielt om man ser etter med et forstørrelsesglass i godt lys, og spesielt dersom det har gått noen dager siden gangene ble gravd, for da blir taket på gangen, dvs den aller øverste huden hvit fordi den dør. Det kan ta over en måned (4-6 uker) fra man smittes til det begynner å klø.

På disse områdene av kroppen trives skabben spesielt godt

SKABB: Intens kløe, spesielt natt og med utslett på ett eller flere av områdene på bildet og hvor kortison kun har hatt beskjeden eller ingen effekt gir mistanke om skabb. Noe som er svært typisk for skabb er at den kan gi bittesmå, kløende inflammerte kuler på penis. Det er lite eller intet annet som gir dette symptomet. Legg også merke til at hodet er spart. Er hodet involvert må man vurdere om det kan være noe annet, men spedbarn kan smittes i hodebunn (og også på fotsåler). Vær oppmerksom på at utslettene kan være lite iøyenfallende, det kan være få av dem og de kan se forskjellig ut fra person til person. Ikke så rent få har forsøkt Eurax før de kommer til legen heller, siden dette er reseptfritt, et logisk behandlingsalternativ og lett tilgjengelig. Euax gjør tilstanden enda vanskeligere å diagnostisere. Det er derfor ikke sjelden at utslettene misforstås som eksem første gangen. Hjelper ikke kortisonen innen to-tre dager så bør man derfor reise tilbake til fastlegen med spørsmål om det kan være skabb.


SKABB: Ofte ses i starten bare små, røde, kløende prikker. Slik kan eksemer i tidige stadier se ut også. Pilene viser skabbganger hvor hunnen har lagt sine egg. Gangene kan bli opptil en cm lange, men oppdages enklest om man benytter et forstørrelsesglass. Gangene og kløen finnes der det er lettest for skabben å grave, nemlig der huden bøyer seg, dvs håndledd, albuer, armhuler og mellom fingrene. Den verste kløen er på natten. Dette er ganske typisk for skabbsmitte. Dette, i tillegg til hvor de kløende utslettene er og at kortison ikke har hjulpet setter legen på sporet, men utslettene kan være váge og variere fra person til person.


Behandling

Alle i husstanden behandles selv om de ikke har symptomer ennå. Det kan ta 4-6 uker fra smitte til symptomer oppstår om man ikke har vært smittet før. Behandles ikke de symptomfrie i husstanden for sikkerhets skyld kan man få smitten tilbake av den ubehandlede. Alt tøy som brukes mot kroppen, inkludert sengetøy og håndklær må heges ut i en uke eller vaskes på 60 grader om det tåler det. Alternativt legges i fryseren over natten. Skabben dør i løpet av fire døgn uten kroppskontakt. Alle i husstanden må behandles enten de har symptomer eller ikke og kløen vil vedvare i fire uker selv etter en vellykket behandling siden den skyldes den allergiske reaksjonen på bittet og ikke tilstedeværelse av selve skabbmidden.

 • Voksne, gravid, barn: Skabb behandles med Permetrin eller Nix krem fra hake til og med fotsåler. Det skal sitte på i 12 timer før det vaskes av og skal gjentas etter en uke. Ikke behandle barn under 6 måneders alder med disse preparatene uten å avtale med lege først. Preparatene er reseptfrie.
 • Barn under 6 måneder: Permetrin eller Nix kun etter avtale med lege. Det flytende middelet Benzylbenzoat er et alternativ, men skal ikke gjentas etter en uke pga huden blir for irritert av det, med mindre det forekommer et sikkert oppbluss. Noen mener gravide og alle barn bør bruke Benzylbenzoat og at Permetrin og Nix forbeholdes voksne og barn over 12 år.
 • Dersom svært uttalt tilfelle, eller om førstnevnte behandling ikke virker (da er det som regel snakk om "norsk skabb"): Ivermectin tabletter, 200 ug/kg kroppsvekt som engangsdose (100 kgs person skal ha 20.000 ug, dvs 20 mg); behandlingen gjentas etter 2 uker. Dette fås ikke reseptfritt, men må søkes om av lege. Mistenker man "Norsk skabb" fra første stund pga det er så uttalt så går man rett på Ivermectintablettene. Det er derimot ikke vanlig at fastlegen står for en slik behandling. Fastlegen ville nok ringt en hudlege der og da og fått deg akutt til denne samme dag.
 • Den vedvarende kløen etter behandlingen som drepte skabben kan behandles med en kortisonsalve eller -krem (salve virker noe bedre, men er mer klisstete; trekker ikke inn i huden like godt) og/eller antihistamin i tablettform som Cetirizin/Zyrtec, Aerius etc. Den reseptfrie salven (hydrokortison) virker ikke godt nok, så få en resept av fastlegen på en middels sterk – til sterk kortisontype. Antihistaminet (allergitablettene) krever også resept om du skal ha mer enn akkurat minstepakning.Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Hvorfor spørre legen?

 • Slipper å møte
 • Slipper å ta fri fra jobb
 • Kan spørre om alt
 • Billig
 • Skriftlig svar
 • Et godt supplement
 • Grundigere svar

  SPØRRE LEGEN NÅ?

Relaterte artikler

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon