Skrittsopp

Sist endret: 29.09.2018
Mange plages av tilbakevendende sopp i skrittet. Hvordan kan man vite om det er sopp? Må man til lege eller kan man bare kjøpe salve på apoteket? Er det smittsomt? Må partneren behandles? Må man ha samtidig utflod?


Normalfloraen

Vi har alle en enorm mengde ufarlige bakterier på huden, i nesen, munnen og i tarmene. Disse bakteriene er ikke i stand til å gi oss sykdommer. Tvert i mot så hjelper de oss ved å oppta plassen for de sykdomsfremkallende bakteriene, soppene og virusene. Overalt rundt oss vrimler det av sykdomsfremkallende mikrober, men de får ikke plass på for eksempel huden vår fordi normalfloraen av ikke-sykdomsfremkallende bakterier tar all plassen. Men… dersom du utsettes for noe som dreper normalfloraen, slik som fukt/klamhet, antibiotika (spesielt bredspektret) eller kulde så vil de onde mikrobene storme til umiddelbart.

 

Artikkelen fortsetter etter annonsen

Om sopp

For det første opplever man en blanding av intens kløe og en brennende følelse. Når det gjelder skrittsopp oppstår det etter hvert et karakteristisk rødflammet utslett i skrittet, på pungen og mellom pungen og lårene hvor det er mest klamt, og senere også nedover lårene. I utkanten av det røde utslettet kan du se at huden flasser litt av og at det dessuten er en skarp og tydelig kant på utslettet som viser en tydelig overgang mellom angrepet og frisk hud. Har du i tillegg intens kløe i endetarmsområdet så kan det tenkes soppen har skylden også der.

SKRITTSOPP/LYSKESOPP: Kløende, velavgrenset utslett som kan flasse litt i kantene.


Utbredelse

Vi har lettere for å få skrittsopp jo oftere vi er fuktige eller klamme i skrittet. Dette er fordi den normale floraen da dør ut, samtidig som soppen trives under nettopp slike forhold. Dette betyr at både overvektige og idrettsfolk oftere kan få det. Men man kan også lettere få det om man plages med eksem siden hudforsvaret da allerede er svekket. Dersom du låner andres håndklær eller har sex med noen med sopp, kan du også smittes.

For å unngå skrittsopp må du påse at du er mest mulig tørr i skrittet. Ikke gå for lenge etter trening før du dusjer og tørk deg godt etter dusjingen. Sov gjerne naken. Ikke benytt tettsittende undertøy. Benytt gjerne litt talkum øverst i skrittet, under bryster og så videre hvor du er mest klam, hvis du er ofte plaget. Men er du ofte plaget, tenk da også gjennom om du var flink til å behandle lenge nok sist gang du hadde sopp. En betryggelse er at soppinfeksjonen ikke trenger lenger inn enn det ytterste laget i huden, hornlaget, og ikke kommer over i blodbanen. 

Behandling

Sopp er lett å behandle, men det kan ta litt tid. Har du kun skrittsopp kan du gå på apoteket og kjøpe soppmiddel uten å måtte gå innom fastlegen for å få resept først. Spør etter middel for skrittsopp. En vanlig feil er å behandle for kort tid fordi det er så kjed. Følg derfor pakningsvedlegget nøye. Har du sopp flere steder på kroppen, og spesielt hvis neglsopp, så bør du innom fastlegen for å få tabletter (terbinafin/Lamisil), men husk at tabletter kan ha bivirkninger hos noen. Du må også besøke fastlegen om du er i tvil om du har sopp eller ei, eller om behandlingen ikke hjelper eller behandlingen gjør deg verre.

 

Artikkelen fortsetter etter annonsen

Merk deg følgende:

 • Antibiotika kan gjøre at du lettere får sopp.
 • Partner skal også behandles når du har fått skrittsopp, og like lenge, hvis ikke vil dere smitte hverandre igjen på nytt.
 • Menn får ikke utflod av skrittsopp, så er du mann og har utflod kan det være kjønnssykdom (klamydia) og du må søke lege.
 • Spesielt barn som får sopp tar vi samtidig blodsukkerprøve av (blodprøve) siden diabetes kan gjøre at man lettere får sopp. Det kan også være aktuelt ved stadige soppangrep hos en voksen som ikke har effekt av behandling og forebygging, men oftere er det andre symptomer (tørste, hele tiden småsulten, tretthet og hyppig vannlating etc) som gir mistanke om diabetes.

Forfatter: Pål Branæs


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Hvorfor spørre legen?

 • Slipper å møte
 • Slipper å ta fri fra jobb
 • Kan spørre om alt
 • Billig
 • Skriftlig svar
 • Et godt supplement
 • Grundigere svar

  SPØRRE LEGEN NÅ?

Relaterte artikler

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon