Slik finner du ut når du må ha blitt gravid og hvem som må være barnefaren

Sist endret: 25.09.2018
Mange kvinner tror eggløsningen er på dag 14 for alle. Les hvordan du bruker graviditetstesten til å finne ut hvem av to menn som kan være faren. Husk at testen blir positiv ti dager etter befruktningen og ikke nødvendigvis ti dager etter samleiet. Hva er forskjellen på fosterets alder målt ved ultralyd og svangerskapets lengde?

Det er antall dager før eggløsningen som varierer

Første dag du ser menstruasjonsblødning kalles dag én i syklusen.

Det er viktig å være klar over at uansett hvor lang eller kort menstruasjonssyklusen er så er antall dager mellom eggløsningen og neste menstruasjon alltid 14. Antall dager før eggløsningen kan variere mellom ulike kvinner.

Gjennomsnittlig syklus

En gjennomsnittssyklus regnes for å være på 28 dager og med eggløsning midt i syklusen. Man regner da grovt at syklusen består av 13 dager før eggløsning, så kommer eggløsingen på dag 14 og deretter 14 dager etter eggløsning.

28-DAGERS SYKLUS: En gjennomsnittssyklus består av 13 dager før eggløsning. Eggløsningen kommer på dag 14. Deretter avsluttes syklusen som hos alle andre med de obligatoriske 14 dagene.


 

Kort syklus

En kvinne med syklus på for eksempel 21 dager vil fortsatt ha 14 dager mellom eggløsing og neste første blødningsdag. Dette gjør at eggløsningen faller på dag 7 i syklusen hennes og at første "halvdel" av syklusen bare utgjøres av 6 dager. Når man tar hensyn til at mannens sædceller kan leve fem dager i kvinnen så betyr dette at det bare er to av dagene før eggløsningen de ikke kan bli gravide: Dag 1 og dag 2.  Derfor har disse kvinnene stor sannsynlighet for å bli gravide dersom de praktiserer samleier etter "hoppe-av-i-svingen" -  prinsippet. De vil sannsynligvis fortsatt ha menstruasjon og enda være befruktningsdyktige.
KORT SYKLUS: Siden alle har 14 dager mellom eggløsning og neste menstruasjon har denne kvinnen bare 6 dager før eggløsning. Eggløsningen er på dag 7 i syklusen hennes. Dersom denne kvinnen tror at eggløsningen også for henne er på dag 14 vil hun tro at hun er befruktningsdyktig fra og med dag 10 til og med dag 15 (fem dager før og en dag etter dag 14). Det er feil. Hun er befruktningsdyktig fra og med dag 3 til og med dag 8. Hun må også være klar over dette dersom hun ønsker å benytte seg av den usikre prevensjonsmetoden som kalles "å hoppe av i svingen". Hun må unngå dag 3-8. Derimot må hun forsøke å prikke inn nettopp disse dagene om hun ønsker å bli gravid. Helst så nært dag 7 som mulig (dag 6-8).


Lang syklus

Syklusen til en kvinne med 35 dagers varighet vil bestå av 14 dager etter eggløsningen (mellom eggløsning og neste første blødningsdag) og 21 dager før.
LANG SYKLUS: Eggløsningen faller på dag 21 i syklusen (14 dager før neste menstruasjonsperiode). Dette gir en periode på 20 dager mellom første blødningsdag og eggløsningen. Befruktningsdyktig periode, eller dager man bør unngå eventuelt, avhengig av om man vil bli gravid eller ikke, er dag 17-22.

Artikkelen fortsetter etter annonsen


Uregelmessig syklus

Du kan ikke stole på slike beregninger om du har uregelmessig syklus. Du må forholde deg til graviditetstest eller ultralyd dersom du vil finne ut av dette tidligst mulig.

Slik finner du eggløsningsdagen

Mister du menstruasjonen en måned skal du først ta stilling til når blødningen skulle ha kommet. La oss si dette var den 21. For å finne nokså nøyaktig eggløsningsdatoen trekker du 14 dager fra denne uteblitte blødningsdagen og får da den 7. Eggløsningen må ha vært nokså nært den 7. i måneden. Siden sædcellene sannsynligvis kan leve så lenge som fem dager i kvinnen så kan hun bli befruktet (gravid) fra og med den 3. Siden egget i tillegg kan overleve ett døgn etter det har løsnet kan hun også bli gravid til og med den 8. Altså: Trekk 14 dager fra uteblitt menstruasjon så finner du eggløsningsdagen. Har du hatt samleie(r) i perioden fem dager før og en dag etter dette så er dette samleie(r) som kan ha gjort deg gravid.

Finn dagene som gir størst sannsynlighet for at samleiet gjør deg gravid

Dette var én måte å regne seg tilbake på når menstruasjonen ikke dukker opp når den skal. Metoden kan også brukes til å planlegge graviditet. Har du regelmessig syklus så vet du når den neste menstruasjonen bør starte. 14 dager før dette er eggløsningen uansett hvor lang eller kort syklus du har. Samleier fem dager før og inntil en dag etter eggløsningen vil kunne føre til graviditet. Jo nærmere eggløsningen samleiet er, desto større er sjansen for at egget blir befruktet. Det kan derfor være en idé å forsøke å bekrefte selve eggløsningsdagen i tillegg til å regne deg frem, ved å undersøke livmorhalsslim, måle kroppstemperatur, sjekke mykhet og stilling av livmorhalsen eller kjenne etter ømhet i brystene og eggløsningssmerter ("Mittelschmerz").

Husk at graviditetstestene beregner fra befruktningsdagen og ikke samleiedagen

En graviditetstest kan tidligst bekrefte en graviditet når det har gått ti dager etter befruktningen. Det er lett å bomme på dette og tro at testen kan vise riktig resultat allerede ti dager etter samleiet, men det er jo ikke sikkert du ble befruktet på samleiedagen. Da måtte du i så fall hatt eggløsning samme dag eller dagen før samleiet (egget lever ett døgn).
I "verste" fall kan du ha hatt samleiet fem dager før eggløsningen din. Det betyr at befruktingen først skjer fem dager etter samleiet. En graviditetstest kan derfor ta 15 dager før du kan være sikker på at den viser riktig resultat dersom du regner ut i fra når du hadde samleiet (i 10-15 dager må du ta tester om du vil vite om du ble gravid av et bestemt samleie). Vet du når du hadde eggløsningen din så kan du telle ti dager fra denne, eller dagen etter denne om det var da samleiet var, siden det er da du blir befruktet.

Problemstilling: La oss si du har hatt samleie med to forskjellige menn, Knoll og Tott. Knoll for 6 dager siden og Tott for 16 dager siden. Du tar en graviditetstest idag som er positiv. Hvem er faren? Det må være Tott siden graviditetstesten umulig kan ha blitt positiv fra et samleie som fant sted for bare seks dager siden (Knoll), selv om det var da du hadde eggløsning. Testen kan ikke bli positiv før det har gått minst ti dager etter befruktningen. I sjeldne tilfeller kan det gå femten dager etter samleiet dersom dere i det sjeldne tilfellet blir gravide av et samleie som fant sted hele fem dager før eggløsningen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen

Kan man ta ultralyd for å finne ut hvilket samleie som gjorde deg gravid?

En ultralydundersøkelse kan med stor nøyaktighet (+/- 1 dag) si hvor langt du er på vei, men du må være klar over en ting; det opereres med to tidsbegreper:

 1. Fosterets alder: Hvor gammelt selve fosteret er, dvs antall uker og dager etter selve befruktningen. Det er ved hjelp av ultralydundersøkelsen av fosteret i uke 17.-19. man bestemmer den endelige terminen.
 2. Svangerskapets lengde: Misvisende begrep. Man har jo ikke vært svanger lenger enn fosteret har levd. Men man har bestemt at svangerskapets lengde skal bety den tiden det har hatt fra den første blødningsdagen i din siste menstruasjon. For de med gjennomsnitts lengde på syklusen sin vil dette bety at svangerskapslengden er 14 dager lenger enn fosteret har levd (Mor er to uker lengre "på vei" enn fosteret). Har du lenger menstruasjonssyklus så må du legge til enda flere dager. Har du f eks syklus på 35 dager må du legge til 21 og ikke 14 dager, siden du da har 21 dager mellom første blødningsdag og eggløsning. For gynekologen som tar ultralyden blir dette mindre viktig fordi terminen kan bestemmes utifra hvor mange millimeter fosteret har vokst. Gynekologene legger deretter til to uker (14 dager) og antar det var første dag av siste menstruasjon, siden de fleste har 28 dagers syklus.

Problemstilling: En jordmor eller gynekolog (ultralydmaskinen) legger automatisk to uker til fosterets alder for å beregne svangerskapslengden din. Dette er greit om du har en regelmessig syklus på 28 dager, mens har du kortere eller lengre blir det feil. Korrigeres det ikke for kort eller lang syklus så får du det ikke til å stemme med hva du mener var første blødningsdag av din siste menstruasjon, og da får du det ikke til å stemme med eggløsningsdagen og når du må ha vært befruktningsdyktig. Dette viser seg å være aktuelt i mange av de tilfellene man ikke er sikker på hvem som er barnefaren. Sørg derfor for at jordmoren/gynekologen korrigerer for syklusens lengde om denne fraviker fra det gjennomsnittlige.

Forfatter: Pål Branæs


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Hvorfor spørre legen?

 • Slipper å møte
 • Slipper å ta fri fra jobb
 • Kan spørre om alt
 • Billig
 • Skriftlig svar
 • Et godt supplement
 • Grundigere svar

  SPØRRE LEGEN NÅ?

Relaterte artikler

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon