Spyttkjertelstein (sialoadenitt)

Sist endret: 22.03.2020
Spyttkjertelsteiner er steindannelser i en av spyttkjertlenes utførselsganger. Tilstanden er ufarlig, men kan være både smertefull og ubehagelig når det fører til betennelse (sialoadenitt). De som rammes er ofte mellom 30-60 år, og menn rammes hyppigere enn kvinner.

 Spyttkjertelen, også kalt parotiskjertelen, sitter utenfor tyggemuskelen, rett nedenfor kjevevinkelen. Masserer du den klememr du nyprodusert spytt ut i munnen. Åpningen til kjertelen er på innsiden av kinnet og ses med det blotte øyet. Blir utførselskanalen tilstoppet demmer den opp for alt spyttet som produseres og det oppstår en inflammasjon. Man kan og få en infeksjon i kjertelen, med virus. Dette er barnesykdommen kusma, men den vaksinerer vi oss mot idag.

Spyttkjertlene

 • Ørespyttkjertelen, også kalt parotiskjertelen, ligger rett foran øret ved kjeven. 
 • Undertungekjertelen, også kalt sublingualkjertelen, kan lokaliseres i munngulvet under tungen.
 • Underkjevekjertelen, også kalt submandibularkjertelen, befinner seg under nedre kjevebein og er den mest utsatte spyttkjertelen. Opptil 80-90% av spyttkjertelsteinene dannes i underkjevekjertelen. Dette er grunnet utførselsgangen utforming.

Hva er spyttkjertelstein (sialolithiasis)?

Spyttkjertelsteiner er steindannelser i en av spyttkjertlenes utførselsganger. Dette medfører at spyttkjertlene kan ha problemer med å få tømt seg for spyttet de produserer. På grunn av dette kan det ofte oppstå en betennelse i kjertelen. Spyttsteiner i seg selv er ufarlige, men de medfører smerte når forhindret tømning av stadig produsert spytt fører til betennelse (inflammasjon). Årsaken til at slike steiner dannes er uklar. Det antas at risikoen for spyttkjertelsteiner kan øke ved nedsatt spyttproduksjon, som ved dehydrering, eller som følge av innsnevrede utførselsganger i kjertelen. De som rammes er ofte mellom 30-60 år og menn rammes hyppigere enn kvinner. 

Symptomer

Symptomene oppstår som en følge av at kjertelen ikke får tømt seg for spytt. Spyttproduksjonen er spesielt stor når man tenker på, eller forbereder seg til mat, og økt produksjon gir økt trykk som igjen gir økte symptomer.

 • Smerter i området rundt kjertelen
 • Stor hevelse i ansiktet som raskt blir synlig under måltider
 • Sprengfølelse i kjertelen

SpyttkjertelenBildet: Spyttkjertelen, også kalt parotiskjertelen, sitter utenfor tyggemuskelen, rett nedenfor kjevevinkelen. Masserer du den klememr du nyprodusert spytt ut i munnen. Åpningen til kjertelen er på innsiden av kinnet og ses med det blotte øyet. Blir utførselskanalen tilstoppet demmer den opp for alt spyttet som produseres og det oppstår en inflammasjon. Man kan og få en infeksjon i kjertelen, med virus. Dette er barnesykdommen kusma, men den vaksinerer vi oss mot idag.


Behandling

Behandlingen vil avhenge av hvor stor spyttsteinen er. I noen tilfeller kan legen kjenne steinen i munnen, andre ganger må det tas røntgenbilde for å lokalisere steinen.

 • Legen kan prøve å dytte steinen ut ved å stryke langs kjertelens utførselsgang.
 • Man kan legge til rette for spontan steinavgang gjennom et rikelig væskeinntak eller ved å prøve å øke spyttproduksjonen på andre måter, sllik som gjennom å suge på sure drops eller tygge tyggegummi.
 • Sugetabletter eller munnspray som stimulerer spyttproduksjonen kjøpes reseptfritt på apoteket.
 • Personer som benytter seg av antikolinerge medikamenter kan i samarbeid med lege kutte ut disse ettersom de kan redusere spyttproduksjonen som bivirkning (se i bivirkningslisten til ditt medikament). 
 • Naproxen: Smertestillende og betennelsesdempende. 
 • Operasjon: Om steinen ikke kommer ut av seg selv kan man vurdere kirurgi. Inngrepet blir utført i lokalbedøvelse og er som regel over innen 30 min – 1 time. Kirurgien består enten av å utvide (dilatere) utførselsgangen slik at spyttkjertelsteinen kommer ut, eller ved å åpne utførselsgangen med et kirurgisk snitt og fjerne steinen manuelt. Komplikasjoner som kan oppstå ved inngrep kan være blødninger eller infeksjoner, men dette gjelder forsåvidt alle inngrep. Bakterielle infeksjoner behandles med antibiotika. Oppstår det verkebyll i tillegg må byllen snittes opp, i  tillegg til antibiotikabehandlingen. Tegn på bakteriell komplikajson kan være nedsatt allmenntilstand og feber. Kontakt fastlege om slike symptomer oppstår. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen

Forfatter: Kjersti Johanne Hardersen
Medforfatter og medisinsk redaktør Pål Branæs


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Hvorfor spørre legen?

 • Slipper å møte
 • Slipper å ta fri fra jobb
 • Kan spørre om alt
 • Billig
 • Skriftlig svar
 • Et godt supplement
 • Grundigere svar

  SPØRRE LEGEN NÅ?

Relaterte artikler

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon