Sti på øyet

Sist endret: 23.03.2019
Sti på øyet kalles også Hordeolum, øyelokkskatarr, øyelokkbetennelse eller follikulitt og er en infeksjon i en hårsekk på øvre eller nedre øyelokket .

 

Hvordan får man sti på øyet?

Stien skyldes bakterier som trenger inn i talgkjertlene eller hårsekkene som følge av at vi gnir oss i øynene med skitne fingre. Siden det er en infeksjon vil tilstanden forårsake smerte, rødhet, hevelse og varme akkurat som en infeksjon andre steder i kroppen.

Hvordan behandles sti på øyet?

Dersom tilstanden ikke er veldig plagsom kan du godt se det hele an siden man som oftest blir bra av seg selv. Behandling med dråper eller salve vil derimot gjøre deg tidligere frisk. Det er vanlig å gi dråper om dagen og salve til natten. Dette av to årsaker. Salven henger lenger på da den er seig samtidig som salven gir uklart syn.
Jobber du nattskift bruker du salven om dagen om du sover da og dråper om natten. Varm klut over øyet kan hjelpe og kan gjentas så ofte du har anledning. Det varme omslaget myker opp hardt talg eller puss som tilstopper hårsekk eller utførselen til talgkjertelen. Å trekke ut det "skyldige" øyelokkhåret vil og bidra til tilhelning.

Enkelte ganger kan tilstanden utvikle seg og bli så hardfør at antibiotikasalve /-dråper ikke klarer å knekke infeksjonen. Da må man benytte antibiotika tabletter i stedet.

Både salven, dråpene og tablettene må man til lege for å få resept på.

Eksempel på hvordan behandlingen kan gjennomføres:

 • Kloramfenikol dråper på dagtid (1-2 dråper opptil 6 ganger i løpet av dagen) og kloramfenikol salve på kvelden (legges bak nedre øyelokket) som virker gjennom hele natten. Behandlingstid 14 dager.
 • Fucithalmic dråper både morgen og kveld. 1 dråpe (seige, nesten som salve) i nedre øyelokksrand på morgenen og på kvelden. Behandlingstid 14 dager.
 • Kloramfenikol salve morgen og kveld i 14 dager, men husk at salven gir uklart syn. Obs bilkjøring og bevegelse i områder med fare for fall.

Har man holdt på i 14 dager uten effekt kan det tenkes det blir aktuelt med henvisning til øyelege for utskrapning. Dette skjer under lokalbedøvelse.

Artikkelen fortsetter etter annonsen

Hvordan vite at det er sti på øyet og ikke noe annet alvorlig?

Dette er ikke alltid lett. Lokalisasjonen, dvs rett ved der hvor øyevippene går ut, er med på å bekrefte diagnosen. Øyelokkskatarr skal ikke påvirke synet eller gi smerter når man beveger på øyet.

Slik ser sti på øyet ut når den er på henholdsvis utsiden og innsiden av nedre øyelokket. Hordeolum eksternum. Sti på utsiden av øyelokket. Øm, rød og vond. Rett ved et øyelokkshår. Øyeeplet er hvitt og det er ikke redusert syn, vondt å se mot lyset eller vondt å bevege øyet.HORDEOLUM EXTERNUM
(Ytre øyelokksbetennelse)

Hordeolum internum. Sti på innsiden av øyelokket. Øm, rød og vond. Rett ved et øyelokkshår. Øyeeplet er hvitt og det er ikke redusert syn, vondt å se mot lyset eller vondt å bevege øyet. Man må trekke ned øyelokket for å se selve stien.HORDEOLUM INTERNUM
(Indre øyelokksbetennelse)


Legen må ha kunnskap nok til å kunne skille mellom øyelokkskatarr og andre lidelser som krever annen behandling:

 • Chalazion. Dette er en tilstoppet kjertel eller en cyste på øyelokket, men som ikke er øm, fordi den ikke er betent. Siden det ikke er snakk om en betennelse er ikke antibiotika behandlingen, men utskraping hos øyelege.
 • Rosen (erysipelas) på øyelokket. Behandles med antibiotika, men av et annet slag.
 • Hudkreft på øyelokket. Sår som ikke gror. Samme hvor på kroppen det er snakk om så skal sår som ikke gror alltid tilses av lege. Sår som ikke gror anses som kreft inntil det motsatte er bevist.
 • Verkebyll i tårekjertelen. Antibiotikabehandling i tillegg til at byllen muligens må snittes opp. Tårekjertelen sitter inne i øyekroken mot nesen. Har den en verkebyll vil den være rød, hoven, varm og ikke minst smertefull. Den kan forårsake feber.
 • Vanlig øyekatarr (konjunktivitt). Her er hele innsiden av øyelokket rødt, og deler av det hvite på øyet kan også være rødt. Øyet renner og kan være sammenklistret på morgenen. Behandlingen er som ved øyelokk-katarr, men kun i 2-3 dager.
 • Betennelse av selve øye-eplet. Dette er en alvorlig tilstand. Oppstår oftest etter en bihulebetennelse. Vedkommende er medtatt og det er svært vondt å bevege øye-eplet. Man må til sykehus øyeblikkelig.

Artikkelen fortsetter etter annonsen

">
Hva er symptomene på føflekkreft? Hva er forskjellen på hudkreft og føflekkreft?
Øyekatarr. Skal det behandles? Kan barnet gå i barnehagen?

Forfatter: Pål BranæsLurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Hvorfor spørre legen?

 • Slipper å møte
 • Slipper å ta fri fra jobb
 • Kan spørre om alt
 • Billig
 • Skriftlig svar
 • Et godt supplement
 • Grundigere svar

  SPØRRE LEGEN NÅ?

Relaterte artikler

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon