Testikkelretensjon (kryptorkisme)

Sist endret: 12.02.2020
Testiklene som dannes under nyrene i fosterstadiet skal vandre nedover i lyskekanalen for å deretter ende sin ferd i pungen (scrotum). I noen tilfeller skjer ikke dette, og testiklene blir da værende et sted på veien mellom magehulen og pungen. Hvordan kan de lokaliseres, og hvordan kan man få de på plass?


 

Hva er testikkelretensjon (kryptorkisme)?

Testikkelretensjon er en tilstand der en eller begge testikler ikke har sunket ned i pungen. Testiklene hos guttebarn dannes rett under nyrene i løpet av fosterlivet og skal vanligvis være nedsunket hos guttebarn ved fødsel, eller eventuelt i de første kommende leveukene. Når testiklene ikke har nedsunket befinner de seg et sted på veien mellom magehulen og pungen. Grunner til at nedsynkingen ikke skjer kan blant annet være hormonelle forstyrrelser eller defekte testikler.

Omtrent 3 % av nyfødte guttebarn har en testikkelretensjon, men sjansen for tilstanden øker om barnet er født for tidlig. På grunn av at bukhulen ikke innehar et optimalt miljø for at testiklene skal kunne produsere sædceller kan det medføre økt risiko for nedsatt fruktbarhet eller sterilitet om ikke testiklene kommer seg på plass. Dette kan skje av seg selv, men om testiklene fortsatt ikke har kommet ned i pungen ved 6 måneders alder er det nødvendig å lokalisere de. 

Kryptorkidisme, eller testikkelretensjon, betyr at testikkelen ikke vandrer ned til pungen til den tiden den skal. Hensikten med å ha disse plassert i pungen, eller i skrotum som det og kalles, er for å regulere deres temperatur. Vi har muskler som trekker testiklene oppimot kroppsvarmen når det er kaldt, og slipper de lenger unna kroppen når omgivelsene er varme.

Diagnostikk og behandling

For å lokalisere testiklene kan det benyttes ultralyd eller MR. Ofte kan legen kjenne hvor testiklene ligger kun ved å kjenne på området rundt lyskekanalen og pungen ettersom testiklene vanligvis kan lokaliseres på disse stedene. Hormonprøver kan også være aktuelt for å kartlegge årsaken til fraværet av testikler. Det er essensielt med tidlig behandling for å kunne bedre muligheten for fruktbarhet senere i livet, og de fleste trenger kikkehullsoperasjon om ikke testiklene synker ned av seg selv i løpet av det første leveåret. Kirurgi i form av en slik kikkehullsoperasjon kan tidligst tilbys ved 6 måneders alder. Operasjonen foregår ved at testiklene frigjøres og plasseres på riktig sted der de ofte også festes til pungen for å unngå at de beveger seg oppover igjen. Et annet alternativ er å behandle tilstanden med en hormonbehandling som vil bidra til å stimulere testiklene til å synke ned i pungen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen

Prognose

For mange vil testiklene komme ned i pungen av seg selv i løpet av det første året. Muligheten for en slik spontan nedkomst minskes dog betraktelig etter første leveår. Foruten om fare for sterilitet ved en ubehandlet tilstand vil det også være økt risiko for testikkelkreft. Denne faren minsker etter operasjonen som får testiklene på riktig plass. De som har hatt en testikkelretensjon burde undersøke seg selv jevnlig etter nådd pubertet ved å kjenne etter om det er kuler eller unormal vekst i testiklene. Om man skulle merke forandringer bør man ta kontakt med lege. 

Forfatter: Kjersti Johanne Hardersen
Godkjent av medisinsk redaktør


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Hvorfor spørre legen?

  • Slipper å møte
  • Slipper å ta fri fra jobb
  • Kan spørre om alt
  • Billig
  • Skriftlig svar
  • Et godt supplement
  • Grundigere svar

    SPØRRE LEGEN NÅ?

Relaterte artikler

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon