Tretthet og slapphet. Få sjekket om du har sykdom eller mangler noe.

Sist endret:Mon, 16 Mar 2020

Hva bør egentlig sjekkes hos legen om du kommer for tretthet og slapphet? Det finnes ofte en løsning og det viser seg at pasienten i mange tilfeller har rett i sine mistanker om hva det kan være. For mange er svaret at de har for mange forpliktelser å leve opp til, men det kan også skyldes lavt stoffskifte, høyt blodtrykk, sukkersyke, giktsykdommer, hjerterytmefeil, B12-mangel, lav blodprosent, jernmangel eller andre tilstander. Dette bør sjekkes ut før du slår deg til ro, med mindre stress åpenbart er forklaringen.

Hva kan årsaken til tretthet eller slapphet være?

Når du kommer til fastlegen og forteller at du er trett og slapp ringer det ikke noen bestemt bjelle hos legen. Tretthet og/eller slapphet er ikke symptom på én bestemt sykdom.
Har du kanskje allerede en mistanke om hva trettheten og slappheten skyldes? Slikt som at du ikke har spist eller sovet riktig i forhold til hvor mye energi du har tatt ut på jobb, trening, venner, fritid og familie? Men først ønsker du sikkert å utelukke sykdom.

Under legebesøket kan legen oppleve at pasientene kan vente litt med å utlevere mistankene sine av frykt for at legen skal tro det samme som en selv og med det avfeie en utredning. Årsakene hos yngre, dvs opptil 30-40 års alder er gjerne stess eller jernmangel eller andre ufarlige årsaker, men det må utredes hvorvidt du kan ha et lite magesår som har blødd over tid, det har blitt mistet mye blod i menstruasjon, det foreligger vitaminmangelstoffskiftesykdomdiabetesgiktsykdomkreftdepresjon, infeksjon (spesielt på hjertet: myokarditt) lavt blodtrykktrange blodårer eller rytmefeil i hjertet. Hva om noen av medisinene du eventuelt bruker ikke går sammen eller du er overdosert? Kan det tenkes det dreier seg om ME?

Relaterte Artikler