TUR-P: Operasjon av prostata via urinrøret

Sist endret: 26.01.2012
Dersom prostatakjertelen er så forstørret at man ikke får latt vannet og det ikke hjelper med medisiner så bør du diskutere med lege om prostatakjertelen bør fjernes. I Norge foregår dette nesten alltid ved at man går inn med operasjonsutstyret gjennom urinrøret.

Ikke alle behøver å operere vekk prostataen

Prostataen fortsetter å vokse hos bare halvparten av de med forstørret prostata. Hos de andre stagnerer veksten av prostata eller den krymper. Fortsetter den å vokse til tross for at du bruker medisiner må den fjernes så ikke all urinen som samler seg (vannlatingen er jo forhindret) forplanter seg oppover i systemet og utvider og ødelegger nyren.

Slik utføres TUR-P operasjonen

Dersom du har urinveisinfeksjon rundt operasjonstidspunktet må du kontakte legen din slik at du får antibiotika mot denne. Du skal i så fall stå på antibiotikaen både før, under og etter operasjonen. Når operasjonen nærmer seg får du Klyx for å tømme tarmen for avføring. Du vaskes i operasjonsområdet med desinfiserende midler for å unngå infeksjoner under operasjonen. Kirurgene har et strengt vaskeprogram for hender og et bestemt påkledningsprogram for å hindre å smitte deg. Alt utstyr blir sterilisert.

Etter vask tildekkes all annen hud enn akkurat der hvor de ønsker å operere. Du legges på en benk og bena legges i benholdere som på bildet. Bedøvelsen som benyttes er narkose (da sover du) eller ryggmargsbedøvelse (bedøves fra ryggen og ned). Urinrøret smøres med en gelé og og et resektoskop, som kirurgen kan både se og arbeide via, føres inn i urinrøret .

RESEKTOSKOP: Resektoskopet er en type endoskop. Endoskopene er verktøyene som brukes ved kikkhullsoperasjoner (endoskopi).


SPISSEN PÅ RESEKTOSKOPET: Spissen på resektoskopet benyttes til å "høvle" av deler av prostataen. Bitene som høvles vekk ramler midlertidig ned i urinblæren. Der blir bitene liggende til slutten av operasjonen.


TUR-P: Trans Uretral Reseksjon av Prostata. Resektoskopet føres inn via urinrøret. Prostataen høvles av i biter. Deler av prostataen vil stå igjen. Når operasjonen er gjennomført vil det ikke lenger være områder av prostataen som klemmer på urinrøret. Både godartet og ondartet forstørrelse kan fjernes på denne måten, men ekstra store prostataer må fjernes ved vanlig (åpen) operasjon (ikke kikkertoperasjon). De gjenværende bitene suges ut med et eget instrument når operasjonen er ferdig.


Hvor lang tid tar en prostataoperasjon?

Selve operasjonen (TUR-P) tar omkring 30 minutter. I tillegg kommer vaskeprosessen og bedøvelsen. Man skrives ut når man klarer å late vannet på egenhånd, dvs når en ikke er avhengig av kateteret for å tømme blæren lenger og blæren ikke inneholder mer enn 50 ml etter en vannlating (måles på ultralyd). Blødningen må også ha stanset. Etter operasjonen legges det inn et urinkateter via urinrøret slik at de kan skylle ut levret blod regelmessig. Denne prosessen er gjerne over i løpet av det første døgnet etter operasjonen.

Er det alvorlige bivirkninger ved prostataoperasjon?

Man forsøker alltid å unngå narkose om man kan. Narkose innebærer at anestesilegen må overvåke alle organene. Reflekser hemmes, hvilket betyr at du ikke vil kunne hoste om mageinnhold siver opp i halsen og ned i luftrøret. Infeksjoner er alltid en risiko, men prosedyrene forsøkes å holdes sterile så langt råd er. Allikevel er de fleste kjent med, gjennom media at sykehusinfeksjoner forekommer og at disse infeksjonene kan være spesielt motstandsdyktige (resistente) mot antibiotika.

Blødning vil forekomme under hele inngrepet og det neste døgnet. Derfor legges det inn et urinkatater via urinrøret og inn i blæren slik at sykepleierne kan skylle ut blod og levret blod. Samtidig kan de tømme blæren din for urin. Kateteret ligger sjelden lenger enn et døgns tid. Skulle du ikke klare å late vannet selv etter et døgn må du ha kateteret et døgn eller to til.

På grunn av blødningen skylles det kontinuerlig under operasjonen. Kommer denne skyllevæsken over i blodbanen kan et såkalt TUR-P syndrom oppstå. Dette fører oftest kun til forstyrrelse i saltbalansen, men skyllevæsken kan også medføre forgiftning og ødeleggelse av blodlegemene (hemolyse). Ved alvorlig TUR-P syndrom oppstår tungpust, hjerterytmeforstyrrelser, lavt blodtrykk, du blir blå i huden og opptrer forvirret (med mindre du ligger i narkose). For å unngå TUR-P syndrom må ikke skylletrykket være for høyt. Med andre ord må de ikke henge dryppet med skyllevæske for høyt på stativet siden fallet (trykket) da blir for stort. Det er også viktig at skyllevæsken har en viss konsentrasjon av de rette bestanddelene, men det foreligger et lite dilemma her og det er at blødningskontrollen er avhengig av liten konsentrasjon i skyllevæsken, mens faren for TUR-P syndrom øker desto lavere konsentrasjonen er. De har muligheten for å overvåke deg underveis ved å måle skyllevæske i blodet eller i utåndingsluften underveis. Derfor er syndromet sjelden.

Kirurgen kan være uheldig og skjære hull i urinblæren eller ødelegge lukkemekanismen for vannlatingen så du blir inkontinent (ufrivillig vannlating). Dette er sjeldne komplikasjoner. Noe hyppigere er det at operasjonen fører til innsnevringer på urinrøret i området hvor de høvlet. Dette vil skje for cirka 2 % av pasientene (2 av 100 opererte pasienter).

Impotens er sjelden, men det forekommer.

Forstyrret sædutløsning: Utløsningen går bakover i systemet (retrograd ejakulasjon). Dette er vanlig.

Urinveisinfeksjoner oppstår hos 20%.

Annen lesing
Spørsmål fra leserne:
Hva er risikoen ved operasjon for forstørret prostata?
Treg vannlating – Godartet prostataforstørrelse
Artikler:
Blodprøven PSA og forskjellen på godartet og ondartet prostataforstørrelse
 


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Hvorfor spørre legen?

  • Slipper å møte
  • Slipper å ta fri fra jobb
  • Kan spørre om alt
  • Billig
  • Skriftlig svar
  • Et godt supplement
  • Grundigere svar

    SPØRRE LEGEN NÅ?

Relaterte artikler

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon