Utflod hos kvinnen

Sist endret: 15.02.2011




Utflod eller endret utflod kan skyldes alvorlige sykdommer eller være ledd i en normal menstruasjonssyklus. Utflod uten ubehagelig lukt, som er relativt klar og gjennomsiktig og uten smerter, kløe, svie eller feber er normalt. Dersom menstruasjonen samtidig har blitt uregelmessig må også den utredes. Kvinner som har passert overgangsalderen som begynner å blø igjen må til utredning for å utelukke kreft. Hos de aller minste kan det dreie seg om et gjenglemt fremmedlegeme, i verste fall seksuelt misbruk.

 

Fotolia 21729448 xs

 

Utflod hos kvinnen kan være normalt

Utflod hos kvinner er mer komplisert å utrede enn utflod hos menn hvor utfloden nesten alltid skyldes seksuelt overført sykdom. Hos kvinner behøver ikke utflod å bety sykdom.

LES OGSÅ: Utflod hos menn

Når går kvinner til legen for råd om utflod?

Noen frykter de ikke er renslige nok, andre er engstelige for å ha fått kjønnssykdom og frykter det verste; at partneren har vært utro.

Utfloden kan variere gjennom menstruasjonssyklusen. Normal utflod er matt blank, fargeløs og gjennomsiktig. Utfloden kan bevege seg i retning av mer hvitlig farge uten at det betyr noe galt, så lenge det ikke er samtidig smerte, feber, kløe eller svie. Kvinner som er vant til å undersøke seg selv nedentil har erfart at både mengden og seigheten på utfloden varierer i forhold til menstruasjonssyklusen. En slik kvinne vil straks forstå at noe er galt dersom utfloden skifter farge, fasthet eller lukt på et tidspunkt utenom det vanlige. Men behøver det å være kjønnsykdom? Bør hun frykte kreft? Må det være farlig?

Hva er årsakene til utflod

Sannsynligheten for hva årsaken kan være avhenger av alderen.

 • Hos små jenter er det størst sannsynlighet for at det har foregått lek hvor man har puttet gjenstander inn i skjeden eller det tilfeldigvis har kommet sand, jord eller lo-dotter inn som så fører til at det dannes slim som er tykt og grønnaktig. Ellers kan barn få utflod av forelderens godt mente, men overdrevne vask med sterke såper, eller motsatt; om det vaskes for sjelden. Videre om bakteriefloraen endrer seg (overvekst) eller om det brukes for lite luftig undertøy av syntetisk type. Det bør heller brukes luftig bomullsundertøy. Hvitlig, slimete utflod uten mistanke om ubehag (feber, svie, kløe) eller lukt er normalt og skal ikke behandles.
 • Hos kvinner i alle aldre kan visse hygieneartikler forårsake irritasjon med utflod.
 • Hos dem som er i befruktningsdyktig alder og har menstruasjon er de viktigste årsakene til utflod endret normalflora; dette skyldes bakteriell vaginose, sopp, eller kjønnssykdom.

LES OGSÅ: Hva er symptomene på klamydia?

Sopp nedentil

Sopp behandles enkelt og reseptfritt. Den medfører sterk kløe og utfloden er tykk og hvit og ser nesten ut som flytende ost. Den lukter også vondt. Slimhinnen og eventuelt huden omkring vil være rød.

Sopp regnes ikke blant kjønnssykdommene selv om den kan smitte ved samleie. Kjønnssykdommene er kjennetegnet ved at infeksjonen kan gå over til blodet, kan påvises ved blodprøve (antistoffer) og smitter gjennom væsker fra skjede, sæd eller blod. Dette er ikke typisk for sopp.

Får din partner plutselig en dag sopp betyr det langt i fra at denne må ha vært utro. Andre årsaker til sopp i underlivet er mye vanligere: Sopp oppstår hyppigere om man har gått i tette eller fuktige klær, om en har sukkersyke eller nylig har benyttet antibiotika eller kortison. Partneren skal behandles om han har symptomer (kløe, svie, rød og skjellende hud), ellers er det ikke nødvendig med mindre hun har ofte sopp. Da kan det være forsøket verdt å forsøke behandle partneren også for å hindre at det ikke oppstår ny smitte hos henne hver gang hun er ferdig behandlet.

Blodsukkeret bør måles hos den som har stadige sopp-plager. Soppsykdom er vanligere hos diabetikere.

Bakteriell vaginose

Ved denne tilstanden blir lukten på utfloden illeluktende, selve utfloden kan skumme, er grå og har tendens til å sitte litt fast. Det kan være nokså mye utflod, men det er ingen kløe eller svie som ved sopp.

Årsaken til bakteriell vaginose er at normalfloraen (bakterier som heter laktobasiller) er endret, og overtatt av en bakterie som heter Gardnerella. Tilstanden ikke behandles, med mindre du er gravid (da skal tilstanden behandles), men de fleste velger det på grunn av lukten og ubehag ved økt utflod.

Bakteriell vaginose er ingen seksuelt overført sykdom. Partner behøver ikke å mistenke at hun har vært utro. Partneren behøver heller ikke behandles siden den altså ikke smitter mellom mennesker.

Trichomonas

Dette er en seksuelt overførbart sykdom i motsetning til sopp og bakteriell vaginose. Du øker sannsynligheten for å smittes med trichomonas jo oftere du bytter partner, men du kan også bli smittet via håndklær, i dusjen, i badstue etc, men skal da være veldig uheldig. Utfloden er gulgrønn, mens bakteriell vaginose er mer grå, og sopp osteaktig/hvit. Trichomonas har rikelig med slik gulgrønn utflod. Du vil ha kløe og svie som ved sopp, og det kan være det svir ved samleie og ved vannlating. Utfloden lukter ille. Både du og partner skal behandles. Er du gravid risikerer du for tidlig fødsel om du ikke behandles. Behandlingen er enkel, og du blir raskt symptomfri.

Kjønnssykdommer

Kjønnssykdommer kan som mange vet gi utflod, men behøver ikke. De er svært viktig å få behandlet siden de kan føre til sterilitet og er smittefarlige.Istock 000015208118xsmall

Kjønnsykdommene heter: HIV, herpes, klamydia, gonoré, syfilis, trichomonas og hepatitt.

Infeksjon eller kreft i underlivet?

Dersom du i tillegg til utflod har feber eller magesmerter øker sannsynligheten for at du kan ha fått en alvorlig infeksjon. Dersom menstruasjonen har blitt uregelmessig styrker dette mistanken om infeksjon, og dersom du har passert overgangsalderen (mistet menstruasjonen helt) og fått tilbake blødning fra underlivet igjen (det kan misforstås som menstruasjon, men kan være blødning pga infeksjon eller svulst) så skal man mistenke kreft inntil det motsatte er bevist.
Hos noen dreier det seg om en gjenglemt tampong. Dette kan være svært farlig da det kan føre til blodforgiftning.


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Hvorfor spørre legen?

 • Slipper å møte
 • Slipper å ta fri fra jobb
 • Kan spørre om alt
 • Billig
 • Skriftlig svar
 • Et godt supplement
 • Grundigere svar

  SPØRRE LEGEN NÅ?

Relaterte artikler

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon