Utflod hos menn

Sist endret: 29.12.2018
Utflod skyldes urinrørsbetennelse og hos menn skyldes dette klamydia inntil det motsatte er bevist. I motsetning til hos kvinner hvor en rekke ufarlige tilstander kan forårsake utflod vil utflod hos menn alltid kreve utredning og behandling.

Istock 000009444511xsmall


 

Årsak

 • Klamydia
 • Gonoré
 • Prostatitt (blærehalsbetennelse)
 • Andre bakterier/virus

Utflod hos menn skyldes ofte klamydia

Hos kvinner kan utflod være så mangt, og som regel ufarlig, men hos menn er det snarere tvert imot. Hos menn må man mistenke seksuelt overført sykdom inntil det motsatte er bevist.

Det er størst sjanse for at han er rammet av klamydia. Symptomene vil i såfall starte omtrent 5 til 10 dager etter et ubeskyttet samleie (samleie uten kondom). For å være sikker på å være beskyttet mot seksuelt overførbare sykdommer som klamydia, HIV, gonorè, syfilis, herpes og kjønnsvorter må kondom benyttes under hele samleiet. Man kan ikke starte litt uten kondom først, for deretter å sette den på når utløsningen begynner å nærme seg.

Ved klamydia oppstå det en svie når man tisser og det kan også føles en lett kløe eller pitring ytterst i uinrøret. I undertøyet vil man kunne se en flekk som er nesten fargeløs. Et vesentlig problem derimot er at klamydia kan være symptomfri. En av tre menn med klamydiainfeksjon har ikke symptomer, men er allikevel smittsomme.

Artikkelen fortsetter etter annonsen

Hvordan skiller man mellom klamydia og gonoré?

Gonoré er veldig sjelden i Norge idag. Kun 250 smittes hvert år, og nesten halvparten av disse smittes i utlandet. Symptomene på gonoré vil vanligvis oppstå 2 til 7 dager etter det ubeskyttede samleiet, altså noe tidligere enn symptomene på klamydia oppstår.

Gonoré skiller seg først og fremst fra klamydia ved at utfloden oppstår brått, og ikke snikende og gradvis som ved klamydia. Dessuten vil svien være sterkere enn ved klamydia; kanskje man heller vil betegne ubehaget som mer stikkende enn sviende, og utfloden har en farge, gulaktig, som verk, mens klamydiautfloden er fargeløs. Gonoré påvirker allmenntilstanden, mens det gjør ikke klamydia. Ved gonoré kan man føle seg dårlig, ha feber og føle smerter i store ledd. Dette vil man ikke ved klamydia.

Les også: Hva er symptomene på klamydia og når bør jeg teste meg?

Prostatitt – prostatabetennelse – blærehalsbetennelse

PROSTATITT: Betennelse i blærehalskjertelen. Kjertelen sitter ved roten av penis. Den kan skille ut væske når den er betent.


En annen tilstand som er vanlig er betennelse i blærehalskjertelen, også kalt prostatitt. Dette er vanligst hos eldre menn og disse mennene vet ofte at de har prostatitt da tilstanden gjerne er diagnostisert allerede siden lidelsen har en lei tendens til å være kronisk. Utfloden kan være blodtilblandet og det vil være smerte eller ubehag bak  -  en smerte som blir verre når man sitter. Urinstrålen er svak hos disse mennene. Derfor tisser de ofte og lite og må opp å late vannet nattestider.

Når legen ikke finner årsaken

Det finnes en rekke bakterier og virus som kan gi utflod og svie. Disse mistenkes dersom klamydiatesten (og evt testen for gonoré) var negativ eller behandlingen for klamydia ikke har gjort at man ble kvitt symtomene. Det kan tas ny prøve for spesielt én av disse andre bakteriene. Denne kalles mykoplasma og er den vanligste årsaken til kjønnssykdom etter klamydia og har symptomer liknende de man opplever ved klamydia. 

Det hender behandlingen mot klamydia ikke har effekt. I så fall vil ny test tatt minst 6 uker etter behandlingen er avsluttet vise at det fortsatt er klamydiaer i urinen. Tar man denne urinprøven for tidlig kan man påvise døde klamydiaer og feilaktig tro at behandlingen ikke hadde effekt og unødvendig ta en kur på nytt.

Om man er kronisk plaget med svie og eventuelt utflod og ikke påvist klamydia kan følgende vurderes:

 • Ømfintlighet for såpe, sæddrepende middel (spermicid) eller glidemiddel eller andre kremer som benyttes nedentil.
 • Noen eksperimenterer med gjenstander nedentil. Dette kan føre til skade på slimhinnen og betennelse.
 • Kraftig samleie eller onani/masturbasjon (gir inflammasjon som i sin tur gir utflod)
 • Urinprøve, førstestråle, for påvisning av mycoplasma genitalium.

LES OGSÅ: Kjønnssykdommene: Tiden det tar før smitte til symptmoene oppstår

Hva kan utflod hos menn ikke skyldes?

Kan det være sopp? Svaret er nei. Sopp hos menn gir ikke utflod.
Kan det være herpes? Nei. Herpes gir sterke smerter og blemmer, men ikke utflod.
Kan det være kreft? Vel, svaret er ja, men det er sjeldent man får kreft i urinrøret. De som får kreft i urinrøret er typisk 70 år eller eldre, har røkt i mange år, og det første som oppdages er vanligvis blod i urinen, og ikke utflod. Uansett, blod fra urinrøret skal alltid føre til legebesøk.
Kan det være urinveisinfeksjon? Nei. Urinveisinfeksjon gir ikke utflod, kun svie når man tisser (sviende vannlating). Men sviende vannlating hos en mann skal uansett alltid føre til legebesøk.

Artikkelen fortsetter etter annonsen

Hvordan forberede seg til legebesøket?

Tenk tilbake på når du tror du kan ha blitt smittet og når symptomer/utflod startet. Symptomer som kan være av interesse for legen er utflod, feberfølelse, ubehag ved vannlating, flekker i trusene, kløe på penis, lyske eller i urinrørsåpningen, betennelser i øynene, smerter i ledd eller utslett/blemmer i huden.

Hva vil skje hos legen?

Med mindre man har leddsmerter, sykdomsfølelse, febertendenser og det renner verk ut av urinrørsåpningen (gonorésymptomer med andre ord) så trenger man ikke grue seg for testen hvor man skrapet prøvemateriale ut fra urinrørsåpningen ved hjelp av en børste. Idag, når man tester for klamydia så skjer dette ved hjelp av en urinprøve. Det må ha gått minst en time siden siste man tisset til man samler urinprøven. En skal Fotolia 22292517 xs ikke samle urinprøven hjemme, men benytte en spesiell beholder som fås på legekontoret. Man skal samle den aller første delen av urinstrålen når man leter etter klamydia. Dette er forskjellig fra en vanlig urinprøvetaking som leter etter vanlig urinveisinfeksjon, hvor vi først tisser litt i doskålen, deretter samler urin fra midtre del av strålen, for så å tisse resten i do. Det kalles midtstråle urinprøve, mens klamydiaprøvetakingen kalles førstestrålesamling.

LES OGSÅ: Klamydia

Timen hos legen og antibiotikabehandlingen er gratis dersom timen dreier seg om mistanke om kjønnssykdom. Selv om undersøkelser eller urinprøve viste at det ikke var kjønnssykdom allikevel.


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Hvorfor spørre legen?

 • Slipper å møte
 • Slipper å ta fri fra jobb
 • Kan spørre om alt
 • Billig
 • Skriftlig svar
 • Et godt supplement
 • Grundigere svar

  SPØRRE LEGEN NÅ?

Relaterte artikler

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon