Vesikoureteral refluks

Sist endret: 10.03.2020
Vesikoureteral refluks er en tilstand der stengeventilen mellom urinlederen og urinblæren har nedsatt funksjon, slik at urin strømmer tilbake i systemet ved vannlating. Tilstanden har flere alvorlighetsgrader og prognosen varierer ut fra dette. Det finnes behandling som kan tilpasses hvert enkelt tilfelle, men dette er en tilstand som ofte går over av seg selv.

 

Om vesikoureteral refluks

Vesikoureteral refluks er en tilstand der stengeventilen/lukkemekanismen ikke lukker tett nok. Refluks betyr at urinen "skvulper" opp i urinlederen og nyren igjen når blæren tømmer seg. Det finnes en lukkemekanisme som skal forhindre dette der urinlederen fra nyrene entrer urinblæren. Tilstanden kan være medfødt, eller den kan utvikle seg i spedbarnsalderen. Det antas at 1-2% er rammet av tilstanden. 

Inndeling etter alvorlighetsgrad

Illustrasjonen viser fire av de fem gradene av hydronefrosenyrer. Det man ser er at de såkalte calyxene, som er samletraktene den nyproduserte urinen drypper inn i oppe i nyrene, utvider seg gradvis, som følge av økt trykk. Det økte trykket skyldes stadig tilbakeflow av urin fra urinblæren, som følge av dårlig lukkefunksjon der urinlederne entrer urinblæren.

 • Grad I: Lavgradig refluks. Urinen strømmer kun tilbake til ett stykke opp i urinlederen.
 • Grad II: Kalles lavgradig refluks fortsatt, men urinen strømmer tilbake til urinlederen og videre inn i nyrebekkenet. Det man ser er at de nederste såkalte calyxene, som er samletraktene den nyproduserte urinen drypper inn i oppe i nyrene, utvider seg i nedre del av nyren, som følge av økt trykk. Det økte trykket skyldes stadig tilbakeflow av urin fra urinblæren, som følge av dårlig lukkefunksjon der urinlederne entrer urinblæren.
 • Høygradig refluks: Grad III, IV og (synes ikke på illustrasjonen) V. Gradvis økende trykk inne i nyrebekkenet, og ved grad V, som ikke synes på illustrasjonen, begynner også trykket å forplante seg nedover i urinlederen etter hvert som nyrebekkenets samletrakter (calyx) ikke har mer å utvide seg på.

Artikkelen fortsetter etter annonsen

Den nedsatte ventilfunksjonen kan være på den ene siden eller på begge sider. Om tilstanden opptrer på begge sider vil hver side få sin refluksgradering. Det er kun ved vannlating, dvs når urinbøæren trekker seg sammen, at urinen kan strømme gjennom den defekte låsen, opp urinleder og inn i nyrebekken. Når barnet er ferdig på toalettet vil urinen som strømmet oppover i systemet renne tilbake til blæren. Det betyr at barnet ikke vil klare å tømme blæren ordentlig, men stadig gå med resturin. Dette gjør at barnet blir fort noden igjen, i tillegg til at resturin disponerer for urinveisinfeksjoner og nyrebekkenbetennelser da urin er et godt vekstmedium for bakterier.

Symptomer

Vesikoureteral refluks gir ingen typiske, avslørende symptomer, men personer med denne lidelsen har hyppige urinveisinfeksjoner fordi blæren aldri blir helt tømt ved toalettbesøk. Derfor er tilbakevendende urinveisinfeksjoner en god grunn til å foreta utredning. Om barnet får akutt urinveisinfeksjon med feber er det også grunn til å mistenke refluks fordi feber er ikke et vanlig symptom ved ukomplisert (vanlig) blærekatarr. Det tyder mer på at infeksjonen har spredd seg opp til nyren, hvilket er mer vanlig ved vesicoureteral refluks. Jo tidligere eller oftere urinveisinfeksjon med eller uten feber forekommer hos barn, desto større grunn er det å utrede for unormal anatomi i urinveiene, som for eksempel vesocoureteral refluks.

Årsaker

Tilstanden kan være arvelig. I noen tilfeller finnes årsaken i andre bakenforliggende sykdommer, som nevrogen blære (noe galt med nerveforsyningen), innsnevring i urinrøret, eller annet.

Utredning og behandling

Utredningen gjøres ved ultralyd av nyrene, for å avdekke utvidelser av nyrebekkenet og urinlederen, samt eventuelle slynger. For å påvise urin som strømmer i feil retning kan det gis kontrastvæske til pasienten, før det gjøres røntgenundersøkelse under vannlating, denne spesifikke røntgenundersøkelsen kalles MUCG.

For mange går tilstanden over av seg selv før det blir nødvendig med behandling. Eventuelt kan kirurg gjøre et inngrep som har til hensikt å lage en ny enveisventil samt operere sammen urinlederen og blæren på nytt. En annen kirurgisk tilnærming går ut på å sprøyte inn et stoff som snevrer inn urinlederåpningen i blæren, til denne behandlingen brukes et lite kateterformet instrument kalt cystoskop. 

Barn med høygradig vesikoureteral refluks kan ha nytte av antibiotika for å forhindre nye urinveisinfeksjoner. Tilstanden kan gi nyreskade og høygradig omfang av tilstanden vil bli kontrollert årlig. Lavgradig refluks vil ikke trenge ytterligere oppfølging og behandling om ikke barnet har hyppige urinveisinfeksjoner.  

Prognose

Om barnet er ungt når diagnosen stilles og omfanget er lavgradig er det gode muligheter for at tilstanden går over av seg selv etter hvert som urinblæren fortsatt kan modnes. Barn med en mer omfattende grad av tilstanden har mindre sjanse for å bli friske spontant. Ved store medfødte grader kan det sees utvidelser i nyrene allerede ved fødselen.

For alle grader gjelder det at om nyrefunksjon er god er prognosen også god. Redusert nyrefunksjon kan medføre høyt blodtrykk og nyresvikt (opphopning av avfallsstoffer i blodet). Kvinner med vesikoureteral refluks har større sjanse for å utvikle høyt blodtrykk eller nyrebekkenbetennelse i løpet av svangerkap.

Forfatter: Mari Elisabeth Aarøe
Medforfatter og medisinsk redaktør: Pål Branæs


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Hvorfor spørre legen?

 • Slipper å møte
 • Slipper å ta fri fra jobb
 • Kan spørre om alt
 • Billig
 • Skriftlig svar
 • Et godt supplement
 • Grundigere svar

  SPØRRE LEGEN NÅ?

Relaterte artikler

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon